Beeld van Filips de Schone als Sint-Joris met de draak

Beschrijving

Anoniem
ca 1500

ca. 1500 (polychromie eind 18de-begin 19de eeuw), gepolychromeerde eik, 93 x 86 x 35 cm

-
eikenhout, polychromie
beeldhouwwerken (beeldmateriaal)
93 x 86 x 35 cm
Kerkelijk erfgoed

Bescherming

Individueel voorwerp
Artistiek erfgoed
bezit kerkfabriek

Hoewel de naam van de opdrachtgever, de maker en de datum van de uitvoering onbekend zijn, heeft een beeld een ijkwaarde dankzij de herkenbare portrettering van de Bourgondische hertog Filips de Schone als Sint-Joris, wat het werk mogelijk in de tijd situeert en waardoor het beeld verwijst naar een relatie met het Bourgondische hof. Volgens een recente studie zou het beeld in zijn tijd aanleiding hebben gegeven tot het realiseren van een eigentijdse kopie (Gruuthusemuseum Brugge). Het beeld is een werk van bijzondere artistieke waarde. Het is kwalitatief bijzonder rijkelijk uitgewerkt in ronde bosse. De oorspronkelijke polychromie moet zeer luxueus zijn geweest wat ook door het gebruik van metaal voor de riddersporen wordt aangetoond. Het beeld heeft een belangrijke betekenis voor het collectieve geheugen op twee vlakken. Enerzijds verwijst het beeld iconografisch expliciet naar de kerk waar ze nu bewaard wordt d.mv. de toevoeging van distels onderaan het beeld. Zo verwijst het beeld naar de kerk en haar rol als bedevaartplaats tegen huidziekten (‘distelziekte’ bij Sint-Joris-ten-Distel). Voor het collectieve geheugen van dit beeld is anderzijds ook de datum van 1907, het jaar waarin de tentoonstelling over het Gulden Vlies in Brugge werd georganiseerd, uiterst belangrijk. De groeiende interesse voor het rijke Bourgondische verleden van de stad Brugge haalde het beeld uit de vergetelheid. Het beeld is uniek als ruiterbeeld met de trekken van een regerende Bourgondische vorst, Filips de Schone, in de gedaante van de heilige Joris. Het bleef ook vrij gaaf bewaard.

Open in nieuw venster
13 mei 2020
3 juni 2020

Bewaarplaats

Kerk Sint-Georgius Sint-Joris-ten-Distel
Kerkstraat, 8730 Sint-Joris-ten-Distel (Beernem)
-

Copyright afbeeldingen

beeld van Filips de Schone als Sint-Joris met de draak
Onbepaald

beeld van Filips de Schone als Sint-Joris met de draak
OnbepaaldEen onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.

Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.