Beschrijving

Anoniem
1535 - 1540

ca. 1535, hout, gepolychromeerd

Open in nieuw venster
-
beeldhouwwerken (beeldmateriaal)
-
Beeldende kunst 16de eeuw - Beeldhouwkunst

Bescherming

Individueel voorwerp
Artistiek erfgoed
bezit kerkfabriek

Het Marianum van Zoutleeuw behoort tot een type sculptuur dat zeldzaam is geworden in onze regio’s. In de zestiende eeuw was het gebruikelijk het Marianum te vervaardigen met aan beide zijden een voorstelling van de H. Maagd. Slechts enkele exemplaren in Vlaanderen zijn in deze conditie bewaard, zoals te Neeroeteren en te Zoutleeuw. De vervaardiger van het kunstwerk is niet bekend, maar de stilistische vormeigenschappen wijzen op een ontstaan in een Rijnlands atelier rond 1535. Dit Marianum heeft een grote ijkwaarde door de aanwezigheid van het wapenschild op het voetblok van de H. Maagd. Het is het wapenschild van Martin Wilré, die in de Sint-Leonarduskerk zijn laatste rustplaats heeft, en de opdracht gaf voor verscheidene kunstwerken in deze kerk. Het Marianum zelf was een uiting van de rozenkransdevotie, die door broederschappen van de H. Rozenkrans, in het bijzonder de dominicanen, rond 1500 werd gepredikt in Rijn- en Maasland. Maria is hier de symbolisering van de katholieke leer. Als middelares van de genade, ‘per marianum Christi’, vertrappelt zij onder haar de draak, en beveelt ze de devotie voor de rozenkrans. Het Marianum van Zoutleeuw heeft dus een grote waarde voor het collectieve geheugen. Zij heeft eveneens een grote schakelfunctie door haar gelijkenis met de Mariana in de Sint-Sebaldkerk of de Sint-Laurentiuskerk in Nuremberg, toegeschreven aan Veit Stoss. Ook in het huis van deze kunstenaar werd een verwant exemplaar bewaard. Door haar rijke polychromie heeft het Marianum van Zoutleeuw een grote artistieke waarde.

Open in nieuw venster
2 december 2014
8 januari 2015

Bewaarplaats

Sint-Leonarduskerk
Groenplaats 1, 3440 Zoutleeuw
Open in nieuw venster

Copyright afbeeldingen

KIK-IRPA Brussel_foto Jean Luc Elias
Marianum
Open in nieuw venster
Auteursrechttype:

Marianum
KIK-IRPA Brussel_foto Jean Luc Elias
Open in nieuw venster
Auteursrechttype:

Onbepaald
Open in nieuw vensterEen onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.

Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.