De Heilige Barbara


Algemeen
Individueel voorwerp
Artistiek erfgoed
Vlaamse Primitieven
overheidsbezit

Beschrijving
Jan van Eyck
-
1437
-

1437, olieverf op paneel

olieverf, panelen (hout)
schilderijen
18 cm x 31 cm

Bescherming

Dit beroemde werk is op de lijst gesigneerd en gedateerd en wordt daarom algemeen beschouwd als een authentiek werk van Jan van Eyck. Het werk is zeldzaam, interessant en heeft een bijzondere artistieke waarde door de ongewone techniek die Van Eyck gebruikte. De voorstelling werd op de gladgeschuurde en gelig-bruin getinte plamuurlaag met de tekenstift uitgevoerd en met het fijne penseel bijgewerkt. Het werk valt dan ook vooral op door zijn grafische kwaliteiten. Lange tijd werd verondersteld dat het een zeer minutieus uitgevoerde voorbereidende tekening betrof van een onvoltooid schilderij. Het werk blijkt echter een zeer vroeg voorbeeld van een als zelfstandig kunstprodukt beschouwde tekening te zijn. Hiervan getuigen de vergaande graad van detaillering en het feit dat het werk, zoals bij de andere afgewerkte Van Eyck-schilderijen, voorzien is van een voltooide gemarmerde omlijsting met inscriptie.

7 april 2009
21 april 2009

Bewaarplaats
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen

Afbeeldingen

KMSKA - www.Lukasweb.be - Art in Flanders

Koninklijk Museum voor Schone KunstenEen onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.

Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.