Tewerkstelling lokale besturen
Sinds 2007 brengt het Departement Cultuur, Jeugd en Media via een bevraging van de lokale overheden de tewerkstelling in de publieke sectoren cultuur, jeugd, sport en erfgoed in kaart.
De aanleiding tot de bevragingen was de afspraak tussen de sociale partners en de Vlaamse Regering, vastgelegd in het Vlaams Intersectoraal Akkoord III - 2006-2010, om jaarlijks de nodige gegevens uit te wisselen met het oog op de actualisatie van de personeelsgegevens.
Vanaf 2016 organiseert de Gemeenschappelijke Sociale Dienst Lokale Besturen in Vlaanderen (GSD-V) een bevraging over de tewerkstelling van het jaar voordien in de VIA-diensten, waaronder ook de sectoren cultuur, jeugd, sport en erfgoed. Daarom heeft het departement beslist van eigen bevragingen af te zien.
Project Lokale Monitoring
Uit de resultaten van het startmoment op 7 december 2015 van het project Lokale Monitoring voor een (ver)nieuw(d)e monitoring van het lokale cultuur-, jeugd- en sportbeleid bleek een grote behoefte van de lokale administraties aan gegevens over tewerkstelling.
De tewerkstellingsgegevens van de vorige bevragingen van het departement zijn via een vernieuwd rapport te raadplegen. De tewerkstellingsgegevens 2016 voor cultuur, jeugd, sport en erfgoed, die het GSD-V heeft verzameld, zijn ook opgenomen in het rapport. De tewerkstellingsgegevens 2017 werden opgenomen in de lokale vrijetijdsmonitor.
De gegevens in het rapport geven een goed beeld weer van de tewerkstelling in de cultuurdienst, bibliotheek, cultuurinfrastructuur, musea, cultureel-erfgoedwerking, sportdienst, sportinfrastructuur, jeugddienst en vrijetijdsdienst.
Het toont ook enkele recente ontwikkelingen aan op lokaal vlak, bv. de evolutie van aparte jeugd- en cultuurdiensten naar vrijetijdsdiensten en de oprichting van autonome bedrijven en gemeentelijke intercommunales.
Tewerkstellingsgegevens van vorige jaren
Het rapport Tewerkstelling Lokale Besturen - Cultuur, Jeugd & Sport bevat tewerkstellingsgegevens die werden aangeleverd door de lokale besturen zelf van hun personeelsleden die behoren tot de RSZ-PPO. De resultaten van de vorige bevragingen, nl. de personeelssituatie op 31 december 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 en 2016 uitgedrukt in voltijdse eenheden, zijn in een Qlikview-rapport verwerkt dat eenvoudig is in gebruik en allerlei combinaties mogelijk maakt. Je kan geen gegevens verwijderen of verliezen door allerlei mogelijkheden uit te proberen.
Er werd aan het rapport ook een infodocument toegevoegd waarin verschillende manieren worden uitgelegd om met het rapport te werken en je combinaties kunt uitproberen.
Aan de hand van dit rapport kan je onder andere de tewerkstellingsgegevens over je lokaal bestuur situeren ten opzichte van andere lokale besturen. Voor lokale besturen die voor een bepaald jaar geen gegevens aanleverden, werden de voltijdse eenheden geëxtrapoleerd op basis van gegevens van vorige jaren. Meer uitleg daarover vind je ook terug in het rapport zelf.
Je hebt geen gebruikersnaam of paswoord nodig om in te loggen in het rapport.
Indien je vragen, opmerkingen of voorstellen tot verbetering hebt, kan je steeds contact opnemen met Marita Creyelman of Marijn Van Laere van de afdeling Subsidiëren en Erkennen van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.