Commissies, raden en jury's
Raden van bestuur
De cultuursector in Vlaanderen wordt gekenmerkt door een groot aantal culturele organisaties die subsidies ontvangen van de Vlaamse overheid om hun werking te kunnen realiseren. De meeste culturele organisaties hebben een vzw structuur. Opdat een VZW naar behoren zou kunnen werken, moeten taken en bevoegdheden duidelijk verdeeld zijn. Zowel de interne werking moet verzekerd zijn, maar ook naar buiten toe heb je structuren nodig om de vzw te vertegenwoordigen in het rechtsverkeer. De wetgeving voorziet hierin door twee organen te verplichten, de algemene vergadering en de raad van bestuur. Om al deze functies optimaal te kunnen uitoefenen moet de raad van bestuur beschikken over een adequate samenstelling. De samenstelling van de raad van bestuur is van cruciaal belang. Eén van de voornaamste dimensies van haar samenstelling is diversiteit van personen. Daarom wil de Vlaamse overheid culturele organisaties aansporen om te streven naar een diverse samenstelling van hun raad van bestuur.
Advies- en beoordelingscommissies
Wat zijn advies- en beoordelingscommissies?
De administratie en de advies- en beoordelingscommissies staan de minister bij in de beoordeling van de subsidierondes binnen de diverse decreten en reglementen van het beleidsveld Cultuur. De commissies geven een inhoudelijke beoordeling van de aanvragen en adviseren de minister hieromtrent.
Naast inhoudelijke adviezen over subsidiedossiers kunnen beoordelingscommissies ook een stem hebben in het beleidsproces. Ze werken bijna dagelijks met het veld en komen zo in contact met de praktijk en de werkvormen. Ze kennen dus de gevolgen van het beleid voor de ontwikkelingen in dat veld. Zij oordelen inhoudelijk maar met een brede kijk op hun beleidsveld en de diverse sectoren. Het spreekt voor zich dat de commissies door hun werk heel wat beleidsgerichte inzichten verwerven.
Het werk van de leden van de beoordelingscommissies gebeurt op vrijwillige basis.
Een mandaat in een advies- of beoordelingscommissie wordt doorgaans opgenomen voor een periode van 4 of 5 jaar. Een commissie vergadert doorgaans minimaal 4 keer per jaar, in Brussel maar mogelijk ook verspreid in Vlaanderen. De vergaderingen kunnen een halve of volledige dag in beslag nemen, tijdens de werkuren of 's avonds.
Welke advies- en beoordelingscommissies zijn er?
Het gaat om de volgende commissies:
Adviescommissie Kunsten
Pool experten beoordelingscommissies kunsten
Adviescommissie Cultureel Erfgoed
Pool experten cultureel erfgoed
Pool externe deskundigen sociaal-cultureel volwassenenwerk
Adviescommissie Amateurkunsten
Beoordelingscommissie Participatieprojecten kansengroepen
Beoordelingscommissie Projecten gemeenschapscentra
Beoordelingscommissie Bijzonder Cultuuraanbod
Beoordelingscommissie Circus
Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal
Beoordelingscommissie bovenlokale cultuurwerking
Raden
SARC
De SARC is de strategische adviesraad voor het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Vertegenwoordigers uit het maatschappelijke middenveld en onafhankelijke deskundigen treden er in de Algemene Raad of in een van de vier sectorraden in overleg met elkaar over het cultuur-, jeugd-, sport- en mediabeleid in de brede zin van het woord. De adviezen en studies die voortkomen uit dit overleg worden bezorgd aan de Vlaamse Regering en aan het Vlaams Parlement.
Meer informatie over de werking van de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media op de website van de SARC.
Jury's
Wat is een jury?
Voor de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen worden jury?s samengesteld. Deze jury?s hebben als doel een selectie van genomineerden of een genomineerde voor te stellen als laureaat voor de desbetreffende prijs.
Meer informatie over de Vlaamse Cultuurprijzen op de website Cultuurprijzen