Risicovechtsporten
De risicovechtsporten nemen een bijzondere plaats in in het gezond sporten gebeuren. Het zijn immers sporten waar het lichamelijk ‘beschadigen’ van de tegenstander vaak een doel op zich is. Het gezondsportenbeleid in de risicovechtsporten richt zich op het zoveel mogelijk beperken van de gezondheidsrisico’s voor deze sporters.
De regelgeving of wetgeving over medisch toezicht beperkte zich oorspronkelijk enkel tot het boksen (Engelse boks), maar heeft zich later veralgemeend naar andere gelijkaardige vechtsporten. Als men nu over risicovechtsporten spreekt, bedoelt men die sporten waarbij het het toegestaan is bepaalde technieken te gebruiken met de intentie de fysieke of psychische integriteit van de tegenstander te verminderen (art. 1, 7° van het uitvoeringsbesluit (120.08 kB) van het decreet gezond en ethisch sporten). Voorbeelden van risicovechtsporten zijn boksen, kickboksen of thaiboksen, MMA, cagefighting, enz.
De huidige decretale basis voor het beleid rond gezond sporten en risicovechtsporten is het decreet van 20 december 2013 inzake gezond en ethisch sporten en het uitvoeringsbesluit van 4 april 2014. Deze regelgeving voorziet ook in de oprichting van een Expertencommissie Risicovechtsporten, die als taak heeft aan de minister van Sport aanbevelingen te doen over risico-inperking in deze sporten.
De organisatie van een ruim maatschappelijk debat heeft het noodzakelijke draagvlak gecreëerd voor het implementeren van de aanbevelingen van de expertencommissie: op de Rondetafelconferentie Vechtsporten hebben vertegenwoordigers uit de vechtsportsector en relevante sectoren met beleidsmakers nagedacht over de organisatie van vechtsporten in Vlaanderen.
De conclusie van deze rondetafel heeft rechtstreeks geleid tot de oprichting van het 'Risicovechtsportplatform Vlaanderen' dat de vechtsportsector ondersteunt bij het op een gezonde en ethisch verantwoorde manier organiseren van deze sporten.
De Vlaamse Regering erkende op 28 oktober 2016 de kwaliteitsstandaard voor het organiseren van risicovechtsporten (406.13 kB). De kwaliteitsstandaard kan beschouwd worden als een leidraad en werkinstrument voor de risicovechtsportorganisaties om hun werking af te toetsen en kwaliteitsvoller te maken.