Coproductieakkoorden
Vlaanderen sloot al met verschillende overheden coproductieakkoorden. In zo’n akkoord worden de voorwaarden vastgelegd waaraan een productie moet voldoen om als officiële coproductie te worden erkend. Een officiële status als coproductie heeft als pluspunt dat je werk in de betreffende landen als nationale productie wordt behandeld.
Je kan een coproductieattest aanvragen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Met zo’n attest geniet je als producent van deze voordelen:
- Je hebt toegang tot nationale steunmaatregelen (tax incentives, financiële en economische steun) van de coproducerende partner.
- Je hebt toegang tot internationale steun via Eurimages.
- Je kan financiële, artistieke en creatieve middelen poolen.
- Risico’s worden gedeeld, hogere productiebudgetten worden mogelijk en projecten op grotere schaal realiseerbaar.
- Je krijgt toegang tot meer opnamelocaties.
- Je werk komt terecht in de distributiemarkt van de coproducerende partners.
- Je productie maakt meer kans om geprogrammeerd te worden op festivals en bereikt een breder en meer heterogeen publiek.
- Je wisselt kennis, expertise en culturele finesse uit.
Coproductieakkoorden die momenteel van kracht zijn:
Frankrijk: Akkoord tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van de Franse Republiek inzake cinematografische relaties (20 september 1962) (368.42 kB)
Duitsland: Akkoord tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland inzake het filmverkeer (27 juli 1964) (398.69 kB)
Israël: Akkoord tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van de Staat Israël omtrent de coproductie inzake film (8 oktober 1971) (312.48 kB)
Tunesië: Akkoord tussen de Regering van het Koninkrijk België en de Regering van de Tunesische Republiek inzake cinematografische coproducties (11 oktober 1976) (384.44 kB)
Canada: Memorandum van Overeenstemming tussen de respectieve Regeringen van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap van het Koninkrijk België en de Regering van Canada betreffende de audiovisuele coproductie (2018) (822.54 kB)
Europese Conventie: Verdrag van de Raad van Europa inzake cinematografische coproductie (1992) (121.07 kB)