CCS in Europa
Net zoals binnen Vlaanderen worden de CCS eveneens op het Europese vlak erkend als groeipijlers voor de Europese economie. Tussen 2008 en 2011 is gebleken dat de werkgelegenheid in de CCS beter dan gemiddeld overeind bleef in de Europesa.
Het Europees onderzoek Enterpreneurial Dimensions of the Cultural and Creative Industries brengt de eigenheden van de CCS op Europees niveau in kaart.
Europees groenboek over de culturele en creatieve industrieën
"Unlocking the potential of cultural and creative industries" is het eerste groenboek van de Europese Commissie rond de creatieve industrie (103.63 kB). Met het groenboek wil de Europese Commissie in de eerste plaats het debat stimuleren rond hoe creatieve industrieën in hun bloei kunnen worden ondersteund en welke beleidscontext hiervoor het best geschikt is.
Het schuift hierbij volgende uitdagingen naar voren:
- de juiste hefbomen creëren door de capaciteit voor ondernemers te vergroten om te kunnen experimenteren, te innoveren en te slagen en door makkelijker toegang te verlenen tot financiering en de juiste mix van vaardigheden
- lokale en regionale CCI’s helpen bij hun ontwikkeling in de richting van een sterkere wereldwijde aanwezigheid door onder andere meer uitwisseling en mobiliteit
- de ontwikkeling van een creatieve economie stimuleren door de overloopeffecten van CCI's te benutten als een katalysator voor een breed scala van economische en sociale contexten
Expert Working Group on maximising the potential of Cultural and Creative Industries, in particular that of SMEs
In het kader van de uitwerking van de Europese agenda voor cultuur werden verschillende werkgroepen met experten uit de lidstaten ingericht volgens een open coördinatiemethode. Eén van de werkgroepen werd opgericht met als doel nationale en Europese beleidsvoorstellen te doen met betrekking tot de culturele en creatieve industrie. Lees het eindrapport Expert Working Group on maximising the potential of Cultural and Creative Industries, in particular that of SMEs (350.51 kB) van juni 2010.
European Creative Industries Alliance
Het Europese beleid voor de Culturele en Creatieve Sectoren vertrekt niet enkel vanuit het Directoraat-Generaal EAC (Education and Culture). Ook het Directoraat-Generaal Enterprise (Ondernemen) besteedt aandacht aan de groei van dit veld via de oprichting van de European Creative Industries Alliance (ECIA) dat beleidsvorming combineert een aantal concrete acties onder andere m.b.t. het gebruik van innovatie vouchers en betere toegang tot financieringsinstrumenten.
European Creative Business Network
Sinds 2015 is het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media lid van het European Creative Business Network. Het netwerk wil culturele en creatieve ondernemers helpen om internationaal te gaan en internationaal samen te werken.
Network for Innovations in Culture and Creativity in Europe
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media is sinds 2018 lid van het trans-sectorale NICE Network met 33 leden uit 15 verschillende landen. Het doel van dit netwerk is de impact van cultuur en de CCS op innovatie te promoten. Het NICE netwerk reikt jaarlijks de NICE Awards uit.
Vragen?
Wie vragen heeft over het netwerk of via het netwerk op zoek wil naar good practices en contacten kan hiervoor Rita De Graeve contacteren.